2000 yılından bu yana ağır aksak açılan, arada kısa ayağına destek arayan Açık Masa’ya artık daha da ihtiyaç duyuyorum. Uzun zamandır şu soruları sormaktayım:
İnsanlar en çok nerede, ne zaman konuşuyor?
İnsanlar en çok nerelerde toplanıyor?
İnsanlar sorunlarını kime anlatıyor, kimden hesap soruyor?
Telefon, internet, sosyal ağ insanları ne kadar açık kılıyor?
İnsanlar hangi hızı yakalamaya çalışıyor?
Kolektif zihniyet, emek, uğraş, üretim ve iş tanımları yeniden tespit edilebilir mi?
Birarada yaşam nasıl mümkün kılınır?
Batı’nın bildik sanat tarihinde, 1. Dünya Savaşı’nın sanatçılar üzerinde yarattığı travma, Dada tavrının patlamasına neden olmuştu. Türkiye’de yaşanılan birçok toplumsal travmaların, katmanlaşarak bir savaşa dönüşmesine rağmen, sanatta neden bir patlama olamadı, olamıyor?
Açık ya da kapalı alanlarda biraraya gelen kalabalık nasıl bir sosyalleşmenin sonucudur?
Sanatın özerklik alanını yeniden keşfetmek mümkün mü?
....
İştirak mümkün mü?
Bu soruların peşindeyken, bunları besleyen başka sorularla buluştum. Açık Masa, sorularını paylaşmak, konuşmak , yanıt aramak, bulmak isteyen kişileri biraraya getirme niyetiyle açıldı. Özellikle, Depo’da gerçekleşen Radikal Estetik(1) toplantısındaki konuşmaların ardından, Asena Günal'ın bu tartışmaları sürdürmeye ihtiyaç var demesi, Açık Masa'nın yerini belirledi. Elmas Deniz'in yardımlaşma, süreci paylaşma önerisi, Açık Masa'ya yeniden ışık verdi. Aynı zamanlarda, Ferda Erdinç ile sanat ve kolektivizm üzerine yaptığımız sohbetlerde, kendisinin iştirak kelimesini kullanması, Açık Masa’nın başlığına temel attı. Depo’da buluşmak ise ayrı bir önem taşımakta benim için. Depo’nun, öncelikle şehirde seçtiği konumu, biriktirdiği belleği, önerdiği kültür paylaşımı ile insanları kendi bünyesinde buluşturmayı amaçlayan açık bir yapı olduğuna inanıyorum.
Bu buluşmaların, yaşamın yüksek çözünürlüklü büyüsü içinde yolumuzu açık kılacağını umuyorum.
Mürüvvet Türkyılmaz, 2010
(1)Radikal Estetik, Pelin Tan, Önder Özengi tarafından, 1-4 Temmuz arası İstanbul'da gerçekleşen Avrupa Sosyal Forumu 2010(European social Forum 2010 Istanbul) kapsamaında DEPO İstanbul'da Radical Aesthetics (Radikal Estetik) başlığı altında seminer, sançı sunumları ve film gösterimlerinden oluşan bir program hazırlanmıştır. Seminer, siyasal ve sanatsal temsiliyet ve ilişkili problemler üzerine odaklanmıştır.
Konuşmacılar: Burak Delier, Hale Tenger, Mürüvvet Türkyılmaz
Tartışmacı: Ayşe Çavdar